Tips voor het wassen

van gebreide kleding

De meesten van ons hebben wel enige vorm van gebreide kleding in hun garderobe. Een gebreide trui, een gebreide broek of misschien een gebreid vest. Gebreide kleding kan praktisch en stijlvol tegelijk zijn. Afhankelijk van het materiaal, de kleur en de vorm, kun je gebreide kleding in alle seizoenen dragen.


Maar gebreide kleding is ook vaak kwetsbaar omdat het meestal gemaakt is van natuurlijke materialen. Dit betekent dat je goed moet zorgen voor je gebreide kleding. Vooral als je het moet wassen en drogen. We helpen je met hoe je je gebreide kleding het beste kunt behandelen tijdens het wassen en drogen.


Hoe was je gebreide kleding?

Van welk materiaal je gebreide kleding ook gemaakt is, er zijn 3 tips om in gedachten te houden bij het wassen ervan. Lees hieronder verder hoe we op elke tip ingaan.

1. Bekijk de wasvoorschriften

2. Was op lage temperaturen

3. Gebruik een zachte zeep, bijvoorbeeld eentje specifiek voor wol


1. Bekijk de wasvoorschriften

De wasvoorschriften zijn altijd een goed beginpunt. Dan kun je precies zien hoe je dit specifieke kledingstuk moet wassen. Afhankelijk van het materiaal waarvan je gebreide kleding is gemaakt, en of er knopen, versieringen of andere dingen aan genaaid zijn, kan dat van invloed zijn op hoe je ermee om moet gaan.


Sommige gebreide kleding kun je alleen chemisch reinigen of met de hand wassen, terwijl andere gemakkelijk in de wasmachine kunnen. Als je gebreide kleding in de machine wast, vergeet dan niet een fijnwasprogramma te gebruiken. De meeste wasmachines hebben een fijnwasprogramma met lage temperaturen en weinig draaibewegingen. Je moet voorkomen dat je gebreide kleding te veel draait.


Als je je zelfgemaakte, gebreide kleding moet wassen, heb je waarschijnlijk geen wasvoorschriften. Als je niet zeker weet hoe je gebreide kleding zal reageren op het wassen, kun je beginnen met het wassen van een proefstuk. Dan hoef je geen risico te nemen met het echte werk.


LEES OOK: Wat de wassymbolen op kleren betekenen


2. Wassen op lage temperaturen

De meeste gebreide kleding mag niet worden gewassen op meer dan 30 graden Celsius - max 40 graden Celsius. Het maakt niet uit hoe je het wast. Tenzij er schadelijke bacteriën op de kleding zijn gekomen, is het niet nodig om op hogere temperaturen te wassen.


Wassen op lage temperaturen is beter voor je kleding en het milieu. Als je in koud water van minder dan 30 graden wast, weet dan dat je een speciaal wasmiddel nodig hebt om je kleren goed schoon te krijgen.


3. Gebruik een zachte zeep

Of je gebreide kleding nu van katoen, wol of iets anders is, het is aan te raden om bij het wassen van gebreide kleding een speciale zeep te gebruiken. Gewoon wasmiddel is niet goed voor je gebreide kleding, omdat het de natuurlijke vezels van het materiaal kan beschadigen. Gebruik daarom altijd een zachte zeep voor wol bijvoorbeeld.


Om dezelfde reden moet je nooit vlekkenverwijderaars gebruiken. Het is een agressief middel waar je gebreide kleding niet tegen kan. Ook is je gebreide kleding niet gebaat bij wrijven, zoals bij vlekken vaak het geval is. Gebruik in plaats daarvan het zachte wasmiddel.

Om minder te hoeven wassen, kun je een extra laag onder je gebreide kleding dragen

Hoe kun je gebreide kleding met de hand wassen?

Als je je gebreide kleding met de hand wilt wassen, kun je deze stappen volgen:

1. Vul een teiltje of bak met lauw water

2. Voeg een zachte zeep voor bijvoorbeeld wol toe en was het kledingstuk voorzichtig

3. Laat het 5-10 minuten staan

4. Spoel de zeep voorzichtig uit in schoon, lauw water

5. Knijp en duw het water eruit - niet wringen!


Gebreide kleding moet zo min mogelijk gewassen worden, maar als wassen onvermijdelijk is, is het het veiligst om het met de hand te doen - vooral als je niet zeker weet of het tegen een machinewasbeurt kan.


Om minder te hoeven wassen, kun je een extra laag onder je gebreide kleding dragen. Als je bijvoorbeeld een gebreide blouse hebt, kun je er een t-shirt onder dragen. Zo kun je het breiwerk langer gebruiken.


Specifiek voor het wassen van wollen gebreide kleding

Wol is een van de natuurlijke materialen die niet te veel gewassen mogen worden. In feite wordt van wol vaak gezegd dat het zelfreinigend is omdat het het natuurlijke vet lanoline bevat, dat geur vermindert en als antibacterieel middel werkt. Daarom kun je, als je wollen gebreide kleding hebt, het vaak gewoon een paar uur buiten laten luchten.


Specifiek voor het wassen van acryl

Acryl kan uitrekken, dus bij dit specifieke materiaal is het extra belangrijk dat je de wasvoorschriften volgt om te zorgen dat het in vorm blijft.


De synthetische, plastic vezels waaruit acryl bestaat, zijn erg gevoelig voor hitte, dus je moet wasdrogers, strijkijzers, radiatoren en dergelijke altijd vermijden.

Hoe droog je een gebreide trui?

De eerste (en belangrijkste) regel is: sla de droger over. Probeer in plaats daarvan deze aanpak:

1. Knijp voorzichtig het water uit de gebreide kleding

2. Leg de gebreide kleding op een handdoek

3. Rol de handdoek (met de gebreide kleding) op

4. Zet druk op de handdoek door er zo nodig op te gaan staan

5. Rol de gebreide kleding uit en leg het op een droge handdoek om verder te drogen


Net als bij het wassen van je gebreide kleding, is het belangrijk dat je voorzichtig bent bij het drogen. Daarom wordt de bovenstaande methode aanbevolen. Je kunt de gebreide kleding ook iets uitrekken als je het te drogen legt, zodat het zijn oorspronkelijke vorm behoudt. En als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je een meetlint gebruiken om de juiste vorm te vinden als het breiwerk droogt.


Je zou geneigd kunnen zijn om je gebreide blouse op een hanger te drogen te hangen, maar dat is geen goed idee. Als het breiwerk nat is, is het ook zwaar, zodat je het risico loopt dat de hanger bobbels maakt en de vorm verandert, bijvoorbeeld bij de schouders. Zorg er daarom altijd voor dat je het breiwerk plat legt bij het drogen.


Als je gebreide kleding gekrompen is

Velen van ons zijn bang dat onze gebreide kleding in de was krimpt. Misschien was het niet bestand tegen de wasmachine, misschien was de temperatuur te hoog, of misschien was het in de droger gestopt. Gelukkig hoef je je gebreide kleding na een ongelukje niet weg te gooien. Er is een truc die je kunt proberen als je gebreide kleding plotseling van grootte is veranderd.


1. Vul een teiltje of emmer met lauw water en voeg een paar eetlepels babyshampoo of haarconditioner toe

2. Zorg ervoor dat je de shampoo of conditioner in de gebreide kleding werkt en laat het 5-10 minuten intrekken

3. Haal de gebreide kleding uit het water en knijp het overtollige water eruit, zonder te wringen

4. Leg het gebreide kledingstuk op een droge handdoek en trek voorzichtig aan de stof om de juiste vorm en maat te krijgen

5. Laat de kleren drogen, bij voorkeur boven op een droogrek zodat er lucht onder kan komen

6. Indien nodig kun je het proces herhalen als het breiwerk droog is


Hoewel er een mogelijkheid is dat je je gebreide kleding kunt herstellen als het gekrompen is, hoef je geen risico te nemen bij het wassen. Denk er altijd aan om er goed voor te zorgen en voorzichtig te behandelen bij het wassen.


LEES OOK: Hoe je de levensduur van je favoriete kleding kunt verlengen