Verleng de levensduur van je favoriete kleding

Verleng de levensduur van je favoriete kleding

Wanneer je een goede aankoop hebt gedaan en dat kledingstuk hebt gevonden dat je steeds weer wilt dragen, is het een goed idee om het te verzorgen, zodat het zo lang mogelijk goed blijft.


Je moet vooral voorzichtig zijn bij het wassen en drogen van de kleding. Als je de kleren verzorgt op basis van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, is de kans groter dat je ze lang kunt gebruiken.



Hoe moet ik kleren wassen?

Bij het wassen van kleding spelen veel factoren een rol. Sommige kleding kan in de machine worden gewassen, andere alleen met de hand. Het hangt vooral af van het materiaal van de kleding, de kleuren en eventuele kralen, knopen en dergelijke. Het beste wat je kunt doen wanneer je je kleding moet wassen, is de aanbevolen wasvoorschriften volgen.


We zullen de verschillende factoren nader bekijken en verduidelijken wat voor, tijdens en na het wassen van de kleding de beste manier is om je kleding zo goed mogelijk te verzorgen.



De beste voorwaarden voor een zachte was

Wanneer je je kleding moet wassen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Het zou zonde zijn om de kleren uit de wasmachine te halen en erachter te komen dat ze zijn verpest omdat ze niet goed zijn gewassen.


Begin met te beoordelen of het wel nodig is om al je kleren te wassen. Kleding wordt elke keer gedragen als het wordt gewassen, en het is absoluut mogelijk om kleding meerdere keren te dragen zonder dat het hoeft te worden gewassen. Als je slechts een paar delen van je kleding kunt wassen of gewoon kan ophangen om te luchten, kan je onnodige slijtage voorkomen en de impact op het milieu verminderen.


Controleer de wassymbolen van de kleding

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen bij het wassen van je kleding, moet je kijken naar de wasvoorschriften van je kleding. Hier zie je vaak een rij symbolen die aangeven hoe hoog de temperatuur is waartegen de kleding bestand is, of het in de machine gewassen kan worden, hoe zacht de was moet zijn en dergelijke.


Er zijn verschillende was- en droog-symbolen beschikbaar, en we hebben ze allemaal verzameld in onze Onderhoudsgids, waar je over elk symbool meer te weten kunt komen.

Geen vlekken meer

Het is nooit leuk om iets op je kleding te morsen of er op een andere manier vlekken in te maken. Als je toch een ongelukje hebt, zorg er dan voor dat je de vlek behandelt voordat je de kleding wast. Vlekken zijn moeilijker te verwijderen na de eerste wasbeurt, en als het niet weggaat, weten we waar het kledingstuk terecht zal komen. Tenslotte zijn er niet veel mensen die kleding met vlekken willen hebben.


Als je een vlek moet verwijderen, kan je dat vaak doen door deze drie eenvoudige stappen te volgen:


1. Begin met je kleren meteen te weken.

2. Breng wat vlekverwijderaar, schoonmaakmiddel/poeder of afwasmiddel aan en laat het inwerken.

3. Was de kleding zoals je normaal zou doen, bij voorkeur op 40 graden om de kans te vergroten dat de vlek wordt verwijderd.


Houd rekening met de materialen

Het is belangrijk om in de gaten te houden van welk materiaal je kleding is gemaakt voordat je het wast. De duurzaamheid van verschillende materialen verschilt nogal. Katoen is vaak gemakkelijk te wassen, dus je hoeft niet bang te zijn dat het verpest wordt. Er zijn echter veel andere soorten materialen waarvan je op de hoogte moet zijn. Lees hieronder over de meest voorkomende.


Zijde

Zijde is mooi en zacht, maar ook moeilijk te onderhouden. Als algemene regel geldt dat je je zijden kleding zo min mogelijk moet wassen. Soms kan je het gewoon stomen om geurtjes of kreukels te verwijderen, maar als het gewassen moet worden, kan je dat het beste met de hand doen. Als je ervoor kiest om het in de wasmachine te wassen, moet dit op het zachtst mogelijke programma met lage temperaturen. Of je het nu met de hand of in de machine wast, gebruik een speciaal wasmiddel voor zijde.


Wol

Net als zijde is ook wol een zeer delicaat materiaal dat niet tegen veel wassen bestand is. Overweeg daarom of je je wollen kleding moet opfrissen door ze te stomen of door ze eerst te laten luchten in plaats van te wassen. Als je je wollen kleding toch wast, zorg er dan voor dat je dit doet op een maximale temperatuur van 30 graden op een wolwasprogramma voor de handwas. Gebruik ook een wolwasmiddel of helemaal geen wolwasmiddel.


Een extra tip om je wollen kleding te verzorgen en de levensduur ervan te verlengen, is het gebruik van een kam om de pluizen die tijdens het gebruik van de kleding ontstaan, voorzichtig te verwijderen. Op die manier kan je je favoriete gebreide kleding seizoen na seizoen gebruiken.


Viscose

Een van de meest delicate materialen is viscose, dat een groot risico loopt te krimpen of zijn vorm te verliezen. Daarom is het belangrijk dat je het handwasprogramma van de wasmachine gebruikt om je viscosekleding te wassen. Je moet je kleding ook zo koud mogelijk wassen en nooit op meer dan 40 graden.


Denim

Hoewel denim erg duurzaam is, hoeft het niet al te vaak gewassen te worden. Soms is het voldoende om je spijkerbroek op te hangen terwijl je onder de douche staat om hem te laten stomen of hem buiten te hangen om hem te laten luchten. Als je je jeans of andere denimkleding wast, kan je ze het beste kouder wassen. Zorg er ook voor dat ze niet te veel beurten krijgen zodat ze zo weinig mogelijk slijten. Ook is het een goed idee om ze binnenstebuiten te wassen, zodat ze hun kleur niet verliezen.

Hou de kleuren

Gekleurde kleding is geweldig en kan je een look met veel persoonlijkheid geven. Daarom zou het jammer zijn als je het niet lang kunt gebruiken omdat de kleur vervaagt.


Voordat je je lievelingskleding samen met andere kledingstukken wast, is het een goed idee om het alleen te wassen of met soortgelijke kleuren. Het kan zijn dat er wat overtollige kleurstof is achtergebleven die de eerste keer dat het gewassen wordt kan uitlopen op andere kleding.


Sommige geverfde kledingstukken kunnen hun kleur verliezen als ze in contact komen met water. Voordat je het in de was gooit, kan je de kleur testen door met een nat wattenstaafje.

Als je je kleding voor, tijdens en na het wassen goed verzorgt, zijn er bijna geen grenzen aan hoe lang kleding mee kan gaan

Gestreepte kleding wassen

Het wassen van gestreepte of veelkleurige kleding kan een uitdaging zijn, want met welke andere kleuren moet je het wassen? Je moet ervan uitgaan dat de fabrikant er rekening mee heeft gehouden dat de kleurstoffen van een bepaalde kwaliteit moeten zijn om te voorkomen dat de kleuren die op de ene plaats op de kleding aanwezig zijn, naar een andere plaats overlopen.


Als je toch het zekere voor het onzekere wilt nemen bij het wassen van gestreepte of gedessineerde kleding, raden wij je aan deze eerst een uur in azijn te laten weken voordat je ze de eerste keer wast. Dit helpt de kleuren te behouden. Daarna kan je het voor de eerste keer wassen, hetzij met de hand, hetzij alleen in de wasmachine. Wanneer je de kleding na de eerste keer moet wassen, moet je deze samen met felle kleuren wassen.


Kies de beste manier van wassen

Het hangt grotendeels van het materiaal en je wasmachine af of je kleding met de hand moet wassen of een centrifuge in de machine kunt doen. Zoals gezegd zijn sommige materialen erg kwetsbaar, maar veel nieuwere wasmachines hebben wasprogramma's die daar rekening mee houden, en in die gevallen kan je je kleding in de machine wassen.


Als je een beha of delicate kleding in de wasmachine moet wassen, kan je een waszak gebruiken om te voorkomen dat je kleding wordt beschadigd. Naast het beschermen van je kleding, kan de waszak je ook helpen je kleding bij te houden, zodat je ze gemakkelijk van andere items kunt scheiden.


We weten dat kleding, ongeacht het materiaal, versleten raakt elke keer dat het gewassen wordt. Dus, als er niet meer dan een paar vlekken zijn, probeer ze dan met de hand te verwijderen in plaats van alles in de wasmachine te stoppen.


Gebruik de juiste temperaturen

Als het kan, verlaag dan de temperatuur als je je kleding in de wasmachine wast. Het is niet alleen goed voor je kleding, maar ook voor het milieu. Als je je kleding alleen op 30 graden wast in plaats van op 40, bespaar je ongeveer 30% op uw energieverbruik.


Sommige mensen zijn bang dat kleding niet goed schoon wordt als ze kouder dan normaal wordt gewassen, maar dat is niet het geval. Vrijwel alle wasmiddelen en waspoeders zijn ontworpen om schoon te worden bij minimaal 30 graden; als je echter wast bij 15-20 graden, moet je ervan bewust zijn dat er speciale koudwaterwasmiddelen nodig zijn om kleding schoon te houden in koud water.


Hoewel veel kleding op 30-40 graden kan worden gewassen, moeten sommige kleren op 60 of 90 graden worden gewassen. Dit geldt voor ondergoed, beddengoed, handdoeken, theedoeken enzovoort. Bacteriën en huisstofmijt verdwijnen alleen als je op minimaal 60 en bij voorkeur 80 graden wast.


Wees voorzichtig met wasmiddelen en wasverzachter

Het is een kwestie van voorkeur of mensen wassen met vloeibaar wasmiddel of waspoeder. Wat je ook kiest, het is belangrijk dat je de hoeveelheden op de verpakking volgt. Deze is gebaseerd op de hardheid van het water, de hoeveelheid wasgoed en hoe vuil de kleren zijn. Op deze manier kan je beslissen hoeveel je moet gebruiken; maar vergeet niet dat het gebruik van meer wasmiddel de kleren niet schoner maakt. Integendeel, je loopt het risico dat er zeepresten op je kleren achterblijven wanneer je ze uit de wasmachine haalt.


Het verschil tussen vloeibaar wasmiddel en waspoeder, afgezien van de vorm, is dat aan waspoeder vaak bleekmiddel wordt toegevoegd. Hierdoor is het de beste keuze voor het wassen van witte kleding. Op dezelfde manier kan je vloeibaar wasmiddel kopen dat speciaal is ontworpen voor het wassen van zwarte kleding.


Wasverzachter is typisch een persoonlijke keuze. Of je gebruikt het graag of niet. De voordelen van wasverzachter zijn dat het je kleren zachter maakt, een geurtje geeft en statische elektriciteit verwijdert. Aan de andere kant, als je wasverzachter gebruikt bij bijvoorbeeld sportkleding, loop je het risico de zweetafvoerende eigenschappen te verliezen. Tegelijkertijd zijn sommigen van mening dat wasverzachter onnodig is omdat het je kleding niet schoonmaakt, maar vaak het risico op geurallergieën verhoogt.


Alternatieven voor wasmiddelen en wasverzachters

Als je geen fan bent van waspoeder of vloeibaar wasmiddel, zijn er alternatieven die beter zijn voor het milieu. De meningen verschillen echter over de vraag of ze even effectief zijn als de klassieke wasmiddelen.


Een nu populair alternatief voor wasmiddel zijn zeepbessen, zeepnoten, wasdoppen of wasnoten. In werkelijkheid zijn het gewoon verschillende namen voor hetzelfde milieuvriendelijke alternatief. Zeepbessen zijn afkomstig van de Sapindus Mukorossi boom, en het zijn de schillen van de bessen die worden gebruikt. Ze bevatten een stof die saponine heet, en die schuimt wanneer ze in contact komt met water en dus kleren zou moeten reinigen.


Wasballen of waseieren zijn een ander milieuvriendelijk alternatief voor traditionele wasmiddelen. Wanneer je kleding wast, doe je de wasbal/het wasei bij de kleding in de machine. De bal of het ei bevat zogenaamde wastabletten, die geperst waspoeder zijn. Wanneer de kleren worden gewassen, geven de tabletten zeep af. Tegelijkertijd heeft de bal of het ei het effect dat de kleding wordt geschrobd.


Als je een vervanger voor wasverzachter wilt, kun je een beetje witte azijn gebruiken. Het klinkt misschien niet veel, maar je kleren zullen niet naar azijn ruiken, en er wordt gezegd dat het de kleur behoudt en voorkomt dat er kalkaanslag in je kleren komt. Aan de andere kant denken veel mensen ook dat het niet de moeite waard is om azijn te gebruiken omdat het niet hetzelfde effect heeft als wasverzachter en dat het gebruik van de verkeerde azijn slecht kan zijn voor je wasmachine. Probeer de functies van wasverzachter en azijn te begrijpen voordat je beslist of je het een of het ander gebruikt - of ze misschien allebei overslaat.


Goede verzorging zorgt voor duurzame kleding

De zorg voor je plus-size kleding na het wassen is net zo belangrijk als het wassen ervan. Als je je lievelingsbreisel bijvoorbeeld in de droogtrommel laat drogen, weet je zeker dat het niet meer past. En als je je mooie overhemd op een te hoge temperatuur strijkt, zal het ook niet meer hetzelfde zijn. Daarom is het goed om te weten hoe je je pasgewassen kleding behandelt, zodat je ze steeds opnieuw kunt gebruiken


Voorkom fouten bij het drogen

Sommige kleding kan in de droogtrommel, maar door je kleding in de droogtrommel te drogen, verslijt ze ook, zodat je het risico loopt dat ze minder lang meegaat. Ze kunnen ook hun vorm verliezen of krimpen na meerdere droogbeurten in de droogtrommel.


Het is beter voor zowel de kleding als het milieu om ze aan de lucht te laten drogen - binnen of buiten. Je kan je kleding het hele jaar door buiten drogen. In de winter duurt het alleen wat langer omdat het dan kouder is en de zon minder schijnt dan in de zomer. Aan de andere kant moet je er ook rekening mee houden dat de zon je kleding kan bleken, wat je kunt vermijden door ze binnenstebuiten te keren.


Als je je kleding aan de lucht laat drogen, moet je oppassen dat je ze niet met de hand op een kleerhanger hangt. Als je dat doet, loop je het risico dat je kleding uitrekt en een verkeerde vorm aanneemt - vooral als het om natte gebreide kleding gaat. Leg je kleding in plaats daarvan plat neer, bijvoorbeeld op een handdoek, en laat het zo drogen. Als je deze methode gebruikt, vergeet dan niet de kleding een paar keer om te draaien, zodat deze aan beide kanten droogt.


Vind de beste techniek om te strijken

Kleding strijken is niet alleen de kleding op een strijkplank leggen en er met een warm strijkijzer overheen gaan. Als je voor je kleren wil zorgen, moet je enkele voorzorgsmaatregelen nemen om ze zo goed mogelijk te beschermen.


Misschien ken je het gevoel om lange tijd over dezelfde vouw te doen omdat die niet glad wordt. Droge kleding is moeilijker te strijken dan vochtige kleding. Daarom kan je een beetje water op de kleding sproeien om het makkelijker te maken. Je kunt er ook voor kiezen om de kleding na een wasbeurt niet helemaal te drogen, zodat je ze kunt strijken terwijl ze nog vochtig zijn.


Als je kleding strijkt, draai het kledingstuk dan binnenstebuiten. Dat is het zachtst voor de kleding. Als je de goede kant strijkt, kan je vlekken of kleurveranderingen krijgen als je een te warme temperatuur of te veel water gebruikt.


Als je het type bent dat strijkt in een draaiende beweging, dan ben je daarmee verre van de enige, maar het is eigenlijk niet de meest optimale manier om het te doen. Je loopt het risico dat de kleren uitrekken en van vorm veranderen met een cirkelvormige beweging. Probeer in plaats daarvan te strijken met rechte bewegingen.


Hoe lang gaan kleren mee?

Als je je kleding voor, tijdens en na het wassen goed verzorgt, zijn er bijna geen grenzen aan hoe lang kleding mee kan gaan. Er is veel wat je kunt doen om de levensduur van kleding te verlengen, maar als je je houdt aan wat er op de kledinglabels staat, ben je al een heel eind op weg.